Miriam Zubieta: Destí Viena

By Unknown - de març 03, 2014



 Míriam Zubieta, graduada en cant clàssic a l’Esmuc amb la professora Enedina Lloris, va decidir aventurar-se, amb 21 anys i amb les idees molt clares, a cursar un màster fora d’Espanya, a Àustria. Actualment ja farà uns quatre anys que està instal·lada a la ciutat de Viena, lluny de les seves terres pamploneses, on està cursant el seu segon màster de lied i oratori, a la Universitat de Música i arts escèniques de Viena.
Quins són els motius principals pels quals vas decidir moure’t a la Universitat de Viena?
En tres paraules: la ciutat, l’ambient musical i la universitat. Viena és una ciutat molt tranquil·la i amb molta qualitat de vida, a diferència de la Barcelona tan moderna i fantàstica, però sorollosa i atrafegada. L’ambient musical és molt viu! Tenim òperes quasi cada dia a preu d’estudiant, però si t’ho muntes bé et poden arribar a costar 3 euros... si fas una cua de 2 hores i mires l’òpera sense seient. Sobre la universitat... m’agradava molt la idea que els estudiants de cant ens donessin la possibilitat de fer produccions senceres d’òperes,  i a més a més, en el teatre privat del palau Schlosstheater Schönbrunn.

Quins diries que són els avantatges i els inconvenients d’anar estudiar música a Viena? 
Si véns a estudiar música a Viena et sortirà bastant barat. Per exemple, els quatre primers mesos, la universitat em surt per uns 380 euros i els altres quatre només per 18. Funcionen molt bé aquí, tenen molt bona consideració cultural i per això està força subvencionat. Inconvenients? La competència aquí és 20 vegades més forta que a Espanya i, per part del cant, considero que és un cercle molt tancat professionalment. La gent que canta aquí ja té un nom i ja ha fet concerts fora d’Àustria.
 I de viure-hi?
El transport públic està molt bé de preu però no hi ha peix fresc enlloc i la compra és molt més cara. 
Com descriuries el caràcter vienès?
Són molt amables i molt correctes però no solen improvisar com acostumem a fer els espanyols,  em refereixo allò de... "Qui s’apunta a unes birres?!!” Són gent més de la feina a casa, si quedes amb ells et trauran l’agenda. Són gent amb una educació exemplar, amb molt bons modals i  molt treballadors.
Les classes de la universitat són en anglès o alemany?
En alemany. Per entrar a la universitat t’exigeixen el B2 d’alemany però, si no el tens i els agrades molt, t’agafen i et donen tres mesos per treure-te’l. Per sort, en el centre principal de la universitat tens a disposició classes intensives, fins i tot de 3 hores diàries per als que van molt peixos. 
Com creus que és el plantejament de la universitat?
T’obren una mentalitat cap al món professional. Als cantants ja ens ensenyen i ens preparen per al funcionament d’un teatre. 
Com s’organitzen les especialitats del teu centre? És semblant a l’Esmuc?
No és com a l’Esmuc, on hi ha totes les especialitats concentrades en un sol bloc. El campus de la universitat esta dividit en diversos edificis segons la especialitat. En els cas dels cantants, compartim edifici amb els actors i directors d’escena. A l’altra punta de Viena es troben els altres blocs, on hi ha els instrumentistes i la resta d’especialitats. La universitat dita en alemany seria: Universität für Musik und darstellende KunstWien
Tens moltes teòriques?
Sí, però no tantes com a l’Esmuc. El que sí que et puc dir és que al màster tenim menys teòriques que els que fan el superior.
Hi ha molta varietat cultural a la universitat?
Molta. Et pots trobar per exemple finlandesos, asiàtics, serbis, croates... Però en canvi, en el meu edifici, d’espanyols no n’he vist cap ni un.
Finalment, quins consells li donaries a un alumne amb intencions de fer Erasmus o màster a Viena?
Primer de tot, que és dediqui estudiar molt d’alemany. Jo vaig venir amb un bon nivell però fins i tot per mi va ser horrible adaptar-me a l'idioma. Després, que s’ocupi a preparar-se bé les provés ja que la competència és dura, però que no és preocupi perquè es fan més proves d’accés a part del juny i el setembre. Finalment, per part dels cantants clàssics, si vénen amb la mentalitat de estudiar aquí per trobar vida professional a Viena, no ho aconsello. Als grans teatres de la ciutat vénen cantants que ja tenen un nom.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentaris